Bästa dragselen för hunden: Bäst i test 2024

Att träna eller tävla med dragsele har blivit en allt mer populär aktivitet. Det är lätt att förstå att denna typ av sport eller vardagsunderhållning blivit så populär då den är rolig och nyttig både för hund och för hundägare. En dragsele kan användas när hunden springer framför en cykel, en släde eller ett par skidor, men den kan även med fördel användas vid helt vanliga springturer eller vandringar.

När hunden springer med dragsele så får den motion och muskelträning tack vare den extra belastningen. Med en bra dragsele så är denna typ av belastning endast positiv. Det finns dock fallgropar att se upp för, dragselar med felaktig eller dålig design kan utsätta hunden för obehag eller till och med fara. Dålig passform på selen kan leda till onaturlig belastning, och till och med skador.

De 3 bästa dragselarna 2024

Vi har granskat de mest populära dragselarna på marknaden. Nedan har vi valt ut tre favoriter som vi tycker är bäst i test. Vi har valt ut dragselar av allra högsta kvalitet. Detta är produkter som är slitstarka och säkra. En bra dragsele måste vara väldigt tålig så att den tål att belastas mycket och länge utan att den slits eller går sönder. En bra produkt måste även självklart gå att anpassa så att den har bra passform för hunden. Vi har enbart valt ut vältestade produkter som har en bra ergonomi och som avlastar tyngden på ett bra sätt över hundens kropp.

1. Non-Stop Dogwear freemotion harness 5.0

Detta är en mycket ergonomisk dragsele som är Y-formad framtill. Designen gör att man kan känna sig helt trygg med att hunden kan andas fritt. Eftersom selen har denna utformning så är hundens rörelseförmåga stor, något som faktiskt underlättar både för hund och hundägare.

Detta är en tålig dragsele som är designad för att klara tuffa tag. Selen är lämpliga för tuffa aktiviteter såsom skidåkning, cykling eller löpning. Non-Stop Dogwear freemotion harness 5.0 är utformad så att kraften fördelar sig jämt över hundens kropp, utan att trycka på den känsliga ryggraden. Selen är också vadderad fram till något som gör den bekväm och gör att tyngd avlastas över ett större parti.

Detta är en dragsele där tillverkaren verkligen tänkt på allt. Exempelvis sitter alla sömmar med den släta sidan mot hunden, allt för att ge största möjliga komfort. Detta är en vidareutveckling av tillverkarens tidigare storsäljande dragsele. Det märks verkligen att detta är en förfinad produkt där allt är genomtänkt ner i minsta detalj. Detta är ett mycket bra köp för den som vill ha den bästa utrustningen till hunden.

2. Neewa Adjustable Dragesele 

Att denna dragsele från Neewa döpts till Adjustable är ingen slump. Detta är nämligen en mycket anpassningsbar sele som går att justera så att den sitter perfekt på hunden. Det kan ta lite tid att finjustera selen just för din hund, men när jobbet väl är gjort så sitter denna produkt bättre än någon annan. Tack vare anpassningsbarheten så kan hunden göra sitt jobb på ett effektivt och bekvämt sätt. En dragsele som sitter bra på är behaglig för hunden samtidigt som den inte utgör en distraktion när man är aktiv med sin hund.

Materialval i denna produkt är polypropylene, något som gör att den kommer hålla sig intakt även över tid. Positivt är även att detta material är allergivänligt.

Denna modell är väldigt väl vadderad, något som gör att många upplever att man kan ha den på hunden längre perioder utan att han eller hon upplever obehag eller skav. Vid intensiv dragning känns det bra att vetat att selen är vadderad och förstärkt över bröst och hals. Vadderingen här fördelar det annars stora trycket över ett större område, något som gör att selen inte besvärar hunden.

Detta är en mycket bra dragsele av hög kvalitet. Designen är verkligen ofelbar vad det gäller passform, komfort och effektivitet. Ett plus är också att modellen har reflexer utspridda för att öka synligheten när det blir mörkt ute.

3. Combined Harness Hundsele till Pulka och Skidor

Detta är en dragsele som är anpassad för dragning av pulka såväl som skidor. Produkten är designad för att fungera när dragobjektet har en högre dragpunkt än hunden. Tack vare selens utformning så kan hunden dra med kraft samtidigt som selen sitter på ett sätt som inte utgör en dålig belastning för hundens kropp. Tack vare bra design och god vaddering så belastar selen inte hundens andning på ett dåligt sätt, även om han eller hon behöver ta i direkt. Eftersom att tyngden fördelas mer jämt över ett större område så blir det inte så hårt tryck på en enda punkt, något som gör att hunden orkar mer samtidigt som komforten är hög.

Denna dragsele är smidig att justera för perfekt passform, detta gör att produkten går att anpassa för de allra flesta hundar. Denna produkt har större förstärkningar kring nacken än de flesta andra selar vi sett, något som så klart är positivt för just dragning av pulka eller skidor. Selen har också inbyggda fästpunkter för just pulka.

Denna produkt ska även ha ett plus för det faktum att den har rikligt med reflexer, något som ökar säkerheten när mörkret fallit.

Detta är en populär dragsele för den med höga krav. Tack vare produktens höga standard är det många som använder den vid träning eller tävling i drag.

Felaktiga dragselar kan skada hunden

När man köper en dragsele tycker vi att det är viktigt att man satsar lite extra för att få kvalitet redan från början. Ett misstag många gör är att man skaffar en billig dragsele av undermålig kvalitet för att testa. Att använda en dålig dragsele kan medföra att hunden får förslitningsskador på musklerna, något som kan ta tid att rehabilitera. Skador kan om man ha otur även uppstå på leder och skelett. Dåligt sittande selar kan också snabbt ge obehagliga skavsår.

Se istället till att köpa en kvalitativ dragsele från en välkänd tillverkare. Det skadar inte att läsa på lite om de olika produkterna innan man gör sitt val. Att läsa tester och recensioner är ett bra sätt att få lite vägledning och råd.

Tänk också på att olika dragselar kan vara anpassade till olika aktiviteter. Om en produkt exempelvis är speciellt framtagen för släddragning så kan den vara perfekt för just det men kanske mindre bra för löpning. Tänk därför igenom vad dragselen kommer att användas till innan du gör ditt val. När selen väl är inköpt så rekommenderar vi även att man är mycket noggrann med att följa tillverkarens anvisningar för produkten.

Se gärna även: bästa hundgodiset