Bästa katthuset: Bäst i test 2024

De allra flesta katter trivs bra med att spendera mycket tid utomhus, även på vintern. Katterna behöver dock ha ett tryggt ställe där de kan vila ut och skydda sig mot omgivningen. Om katten är ute länge när det är kallt så behöver hon eller han ha möjlighet att krypa in någonstans för att kunna värma sig. Om katten inte har fri tillgång till bostaden till exempel genom en kattlucka så kan det vara bra att ställa ut ett katthus som katten kan söka tillflykt till. Katthuset fyller även en funktion mot regn, och till och med mot solljus. När det är soligt ute så behöver katten ha en skuggig plats att vila på.

Vissa katthus är så pass tåliga att de kan placeras utomhus utan någon som helst extra skydd. Andra är gjorda för att att placeras under tak, till exempel på altanen. Det finns även produkter för inomhusbruk. Vissa katter uppskattar att kunna få vara i fred och gå undan ett tag även om de är hemma. Ett katthus i hemmet kan utgöra kattens lugna plats där han eller hon kan få vila och avslappning.

De 5 bästa katthusen 2024

Vi har granskat en mängd olika katthus. Nedan har vi valt ut fem stycken favoriter som vi med glädje vill tipsa våra läsare om. För oss är en av de viktigaste faktorerna att produkten är tålig och hållbar, särskilt om den ska stå utomhus. Vi har sett många exempel på billiga produkter som helt enkelt inte håller måttet när de utsätts för väder och vind. Därför har vi enbart valt ut riktigt kvalitativa hus som är hållbara och håller en hög standard.

Vi har även tittat närmare på några hus som måste stå mer väderskyddat. Om du läser våra recensioner nedan så får du mer info om i vilken miljö som respektive hus är tänkt att användas. Samtliga av husen vi valt ut är prisvärda om man ser till utbudet på marknaden i stort. Husen har även en kattvänlig design. Att katten ska gilla, och använda, huset är ju nämligen en helt vital faktor som man inte får bortse ifrån.

1. Lodge Ontario

Detta är ett av de allra bästa katthusen man kan få tag på just nu. En anledning till att vi verkligen gillar just detta hus är att man får så hög kvalitet till ett väldigt bra pris. Jämfört med andra modeller på marknaden så är det svårt att hitta ett alternativ som ger så mycket i samma prisklass. Detta är ett hus som är tillverkat för att klara av att stå utomhus, därför är det extremt tåligt mot väder och vind. Man kan självklart även ställa huset inomhus eller på en väderskyddad veranda, om man vill.

Detta hus har en genomskinlig lucka i bottenvåningen. Luckan gör att katten kan söka skydda och lite värme när det är bistert väder ute. På ovanvåningen finns en mer öppen plats där katten kan ligga och spana. Tack vare att katten kommer upp lite i höjd samtidigt som tak finns så tycks detta vara ett riktigt favoritställe för katten. Högst upp finns ett tåligt tak med en bitumenbeläggning som skyddar hela bygget från vatten.

Detta är ett mycket prisvärt och fint katthus av god kvalitet som vi varmt kan rekommendera!

2. Trixie Cats Home with Balcony

Detta är ett katthus främst tänkt för inomhusbruk eller utomhusbruk under tak. Katthuset är nämligen inte tillräckligt skyddat för att stå ute i regnet exempelvis. Detta hus har en rymlig undervåning med en stor ingång. Tack vare den stora öppna ingången så är det lätt att gå ut och in ur huset för alla katter, oavsett storlek eller ålder. Där nere är det tillräckligt avskärmat för att katten ska kunna ta sig en tupplur. Man kan med fördel bädda mjukt där inne. Om man ställer detta hus utomhus på en väderskyddad plats kan man även ställa kattens mat inne i huset ifall man skulle åka bort en kort stund.

Genom att gå på de söta små hyllorna som är fastsnickrade på sidan av huset så kan katten ta sig upp på övervåningen. Här kommer katten upp ganska högt i höjd tack vare att själva huset redan från början står på små fötter. Alla katter gillar att ligga och spana uppe på en viss höjd, så att de får en överblick av omgivningen. Toppen på detta hus för katten tycks vara väldigt populär bland katterna just för att de får en sån fin utsikt ut åt alla håll.

Detta är ett av de snyggaste katthusen vi sett. Trixie Cats Home with Balcony passar in i eller utanför vilket hem som helst. Vi gillar verkligen designen och de diskreta men snygga färgskalorna i kombination med träkänslan.

3. Katthus Tyrol

Detta är ett extremt charmigt litet katthus. Vi gillar verkligen hur tillverkaren har ansträngt sig lite extra för att skapa en oemotståndligt fin design. Lyckligtvis är detta hus inte bara fint att titta på, det är även väldigt funktionellt. Detta är ett väderbeständigt bygge som tål att stå utomhus. Det stora taket skyddar resten av huset från regn och solljus. Upp till ovanvåningen finns en liten trappa som katten kan klättra uppför för att komma till utkiksplatsen. Där uppe finns gott om plats för katten att ligga och vila.

Underdelen av huset är ombonad tack vare väggar och tak som skyddar mot dåligt och kallt väder. Själva ingången skyddas även den av en genomskinlig lucka som gör att katten inte störs av dåligt väder. Tack vare att väggarna här är dubbla med frigolit emellan som isolering så kan huset användas av katten på vintern för att hålla värmen.

Detta är ett riktigt bra hus som är speciellt framtaget för att skydda katten mot kyla på vintern.

4. ECO Eli

Detta är ett katthus som är tillverkat av återvunna material av plast och trä. Katthuset är framtaget för att vara helt underhållsfritt, även när det står utomhus. Huset är skyddat mot väder, vind, och väta, det är dessutom skyddat mot UV-ljus, något som görs att det inte bleks av solen så lätt.

Något vi särskilt gillar med detta hus för katten är att taket går att lyfta på. Genom att lyfta på taket så kommer man åt på ett smidigt sätt när man behöver rengöra huset. Det blir även lätt att bädda mysigt för katten där inne.

Ingången på detta hus skyddas av genomskinliga lameller. Lamellerna ser till att katten är skyddad mot regn och blåst. Dörren gör också att värme inte släpps ut i onödan när det är kallt ute. På kortsidan finns ett litet fönster som släpper in lite extra ljus i huset. Katthuset behöver monteras när man köpt det, lyckligtvis är detta mycket enkelt tack vare bra instruktion och förborrade hål.

5. Katthus Noah

Detta är ett relativt billigt litet katthus av inomhusmodell. Denna produkt är riktigt mjukt och gulligt. Huset är täckt av mjukt tyg både på insidan och utsidan. Huset passar perfekt att ha inomhus för att ge katten ett ombonat krypin där han eller hon kan få vila tryggt utan att störas. Detta lilla hus kan även ställa på en ombonad inglasad balkong eller altan. Med tanke på materialet så tål det det dock självklart inte att stå oskyddat utomhus.

Inuti detta hus finns en ombonad kattbädd med måtten 40×45×43 cm. Tack vare att huset har väggar och tak så kan katten slappna av på ett annat sätt jämfört med om hon eller han ligger helt öppet. Detta är en produkt av hög kvalitet i alla detaljer, väl värd att titta närmare på för dig som vill skapa en mysig plats till katten.