Bästa hundrampen: Bäst i test 2024

Det finns många goda skäl att skaffa en ramp till hunden. För vissa hundar kan det vara skadligt att regelbundet göra höga hopp som sliter på lederna. Andra hundar kanske inte längre kan hoppa på grund av ålder eller sjukdom. Vissa hundägare bygger egna ramper, vilket går bra om man är händig. Allra bäst är kanske dock att skaffa en professionellt utformad ramp för att exempelvis hjälpa hunden att ta sig in i bilen eller upp på soffan eller sängen.

De 4 bästa hundramperna 2024

Nedan har vi valt ut och recenserat de ramper för hundar som vi tycker är bäst i test just nu. Vi har valt ut produkter av hög kvalitet och som är funktionella. En hundramp måste uppfylla ett antal kriterier för att vi ska vara nöjda. Hundramper måste vara stabila och tåla hundens vikt med god marginal. Rampen bör också vara generöst tilltagen både på längden och bredden. Allt för korta ramper får nämligen en för brant stigning, något som kan vara skrämmande eller till och med omöjligt för en gammal eller sjuk hund att klara av.

Vi tycker också att det är viktigt att rampen inte är för smal så att så att den skrämmer hunden, eller så att hunden riskerar att trilla av om han eller hon tar ett snedsteg. Nödvändigt är också att rampen har en struktur eller beläggning som ger ett bra grepp för hundens tassar. När vi har gjort vårt urval har vi även haft önskemål om att ramperna ska gå att fälla ihop på så sätt att de går att förvara och hantera på ett smidigt sätt.

1. Bakluckeramp Pet Step

Detta är en mycket praktiskt hundramp som har alla de egenskaper som man söker för en ramp till bilen. Denna ramp är, till skillnad från många andra ramper på marknaden, tillverkad av glasfiber. Materialvalet i denna produkt gör att man får en oslagbart hållbar ramp samtidigt som den är mer lättviktig än modeller som är tillverkade i metall. Eftersom denna bakluckeramp är både lättviktig och hopfällbar så är den väldigt smidig att ha att göra med. Rampen är enkel för vem som helst att ta fram och installera och den är enkel att ställa undan till sin förvaringsplats, där den tar mycket lite plats i anspråk.

Detta är en ytterst gedigen ramp som känns stabil även om man har en stor och tung hund. Rampen klarar faktiskt en belastning på hela 225 kg, så den kommer aldrig att kännas ranglig för någon hund. Rampen har dessutom en beläggning som gör att hunden får ett överlägset grepp med tassarna. Detta är det bästa valet för den som är beredd att betala lite extra för att få det allra bästa.

2. Teleskopisk Ramp för hund

Denna ramp är tillverkad i aluminium och känns riktigt lyxig och stabil. Rampen är konstruerad för att utan problem klara av vikter på upp till 120 kg, så den kommer alltid kunna bära din hund utan problem. Produktens mått i utfällt tillstånd är 43 x 183 cm. Att rampen är så pass lång gör att stigningen blir relativt mild, något som är bra om hunden av olika anledningar har problem att gå upp för allt för brant ramp.

Denna ramp är hopfällbar, så trots att den är lång så är den enkel att ställa undan när man väl fällt ihop den. Modellen har en beläggning över hela ytan som gör den helt halkfri. Man kan därför vara trygg med att gamla och sjuka hundar kan använda rampen utan risk att de tappar greppet på vägen upp eller ner.

3. Bakluckeramp Gentle Step

Detta är en prisvärd hundramp helt i plast. Man kan kanske tro att en ramp i plast inte är lika tålig som en i metall men faktum är att denna modell känns riktigt robust och tålig. Det allra bästa med denna produkt är dess halkfria matta. Denna matta ger verkligen en bra grepp. Vissa modeller vi sett säger sig vara halkfria men när det kommer till kritan så kan den ändå vara lite hala, något som kan göra hunden osäker. Denna modell ger dock som sagt hunden ett stabilt underlag i varje steg.

Denna modell är lämplig för hundar på upp till en vikt på 90 kg. Rampen är smidig att förvara eftersom man kan vika ihop den när den inte används. Det faktum att man valt att göra rampen i plast gör också att den är lättare att bära än många andra ramper på marknaden. Denna modell är 154cm lång och har en bredd på 39cm.

4. Trixie Ihopfällbar Ramp för hund

Detta är en billig men bra ramp som är designad för att ge hjälp till gamla och sjuka hundar som inte längre själva kan skutta in i bilen. Detta är en ramp i plast som är väldigt lättviktig. Det faktum att rampen är så lätt och smidig gör att vem som helst kan använda den. Som man hör på namnet kan rampen fällas ihop, vilket så klart underlättar förvaring och hantering.

Denna modell har mått på 40 x 156 cm. Vi gillar att rampen är hyffsat bred, många hundar är nämligen lite rädda att gå på allt för smala ramper. Maxvikten är satt till 90 kg så det finns oftast goda marginaler även för stora hundar.

Varför ska man skaffa en ramp till hunden?

Det kan finnas flera anledningar till att man behöver skaffa en ramp till sin hund. Om hunden är gammal eller sjuk så kan det för många tillslut kännas nödvändigt att skaffa en ramp för att hunden ska kunna ta sig till ställen som inte längre är tillgängliga. Att hålla på att själv lyfta sin hund kan i längden bli ohållbart. Att regelbundet lyfta en hund kan både vara skadligt för oss, men även för djuret, särskilt om hunden är lite större. Vanligast är kanske att man behöver skaffa en ramp till bilen så att man kan transportera hunden.

Även i hemmet kan det visa sig att man behöver en ramp för att hunden ska kunna ta sig upp på soffan eller sängen, så som han eller hon tidigare kunnat göra helt för egen maskin. Vi är många djurägare som trivs med att hunden nära och vi vill så klart om det går att hunden ska kunna ta sig till oss.

Vissa djurägare skaffar sig också en ramp till hunden i rent förebyggande syften. Att hunden regelbundet hoppar upp på sängen eller i soffan kan slita på kropp och leder, något som man undviker genom att möjliggöra för hunden att ta sig upp utan att hoppa.