Bästa säkerhetsvästen för hästridning: Bäst i test 2024

Att rida har fantastiska fördelar för hälsan, både för den fysiska och den mentala. Det står dock också klart att ridning kan innebära risker, speciellt inom ridsporten. Skaderisken för den som rider är ofta högre än i många andra sporter. Att själv avstå från att rida eller att förbjuda barnen att göra det är dock inte en bra lösning på problemet. Istället rekommenderar vi att man tänker på säkerheten och skaffar sig utrustning som gör att man kan känna sig trygg om en olycka skulle vara framme. En säkerhetsväst är idag ett krav på många hopptävlingar. Dessa typer av västar kan med fördel även användas när man tränar eller bara rider för skojs skull.

De 5 bästa säkerhetsvästarna 2024

Vi har tittat närmare på en mängd olika säkerhetsvästar. Nedan har vi valt ut de fem västar som vi tycker bäst om just nu. Vi har valt ut två västar som har inbyggd airbag. Dessa produkter har ett överlägset skydd men kostar samtidigt mycket i inköp. Vi har valt att även komplettera vår lista med två billigare västar som inte har någon airbagfunktion, men som erbjuder en hög säkerhet jämfört med om man rider oskyddad.

1. Helite air jacket airbag

Detta är en mycket påkostad och säker säkerhetsväst för dig som vill kosta på dig det allra bästa. Denna produkt är utvecklad av Helite som är experter på airbags i alla dess former. Om man köper denna produkt kan man därför känna sig säker på att man får en väl testad väst som är pålitlig och säker. Denna väst täcker de vitala områdena, något som gör att bland annat rygg, nacke, höfter, svanskota, bäcken och bröstet skyddas.

Något som vi gillar med denna produkt är att den kan användas om och om igen, även om den skulle utlösas. Om airbagen utlöses behöver man bara sätta i en ny gaspatron. En fördel med denna skyddsväst är att den är nätt och smidig att bära. Det är först när olyckan är framme som västen sväller upp och blir skyddande, till vardags är den tunn och ickebegränsande att ha på sig.

Denna väst är designad för att skydda dig oavsett hur du faller. Oavsett om man faller bakåt, framåt eller åt sidan så utlöser västen sig på mindre än 0,1 sekunder. Förutom inom hästsporten så används även västen som skydd på motorcyklar och i andra fartfyllda sporter. Denna produkt är vårt bäst i test val.

2. Covalliero airbag säkerhetsväst spark m2

Detta är ytterligare än påkostad säkerhetsväst för dig som vill hitta en produkt i mellanprisskiktet Denna väst erbjuder ett bra pris, samtidigt som den inte tummar på säkerheten. Med denna väst medföljer en sadelstropp som man fäster innanför stigläderna på sadeln enligt tillverkarens instruktion. Väl på plats sitter du säkert i din väst.

Denna skyddsväst har inbyggd kolsyrepatron som blåser upp västen när olyckan är framme. Väl uppblåst så skyddar produkten rygg, nacke, revben och höfter.

Detta är en CE-märkt väst som är noga testad och kontrollerad. Västen fungerar vid ridning till vardags men även vid tävling så länge som man inte har på sig någon utrustning som är i vägen för västens utlösning. Fullständig information kan man läsa hos tillverkare eller återförsäljare genom att klicka på länken här under.

3. Skyddsväst Protectoflex Light

Detta är en relativt billig skyddsväst, en bra avvägning mellan pris och säkerhet. Detta är en förfinad version av tillverkarens tidigare modell. Förutom snyggare och säkrare design så kan denna produkt skryta med att den är hela 20% lättare än sin föregångare. Vi vet att användarna värderar smidighet och lätthet högt då man inte vill ha en väst som tynger ner. Med denna väst på känner man inte att rörelseförmågan eller känslan försämras nämnvärt.

Många vittnar om att detta är en väst med oerhört bra passform, vilket är glädjande då det finns skyddsvästar som sitter allt annat än bra. På axlarna finns kardborreband som man kan spänna får att få en tajt passform. Kardborreband finns även på sidorna för att ge samma åtsittande passform rakt igenom.

Detta är en slitstark väst som tål att att användas till vardags. Västen har inbyggda reflexer som gör dig extra synlig när du är ute och rider. Västen är vadderad med skyddsdynor av högsta kvalitet som absorberar en stor del av kraften om du skulle råka ut för en olycka.

4. Horka Flexplus Junior

Detta är en säkerhetsväst designad för barn. Västen finns i flera färger, alla med samma höga säkerhetsstandard. Denna produkt är speciellt framtagen för att ge ryttaren så mycket rörlighet som möjligt. Att västen är så smidig som möjligt är en viktig egenskap då det gör det lättare att övertyga barnen om att bära den varje gång.

Att säkerheten är hög är så klart viktigt när det gäller utrustning för barn. Det känns därför tryggt att veta att denna säkerhetsväst är testad och godkänd EU:s Level 3 standard för säkerhetsvästar.

Denna väst har reflexer fastsydda på baksidan, något som ytterligare ökar säkerheten eftersom de ökar synligheten när man är ute och rider. Detta plagg Stängs både med dragkedja och kardborreband. Att västen sitter säkert på plats i alla lägen är så klart a och o. Västen kan anpassas till kroppen genom att man spänner den med hjälp av kardborreband i midjan och över axlarna. Horka Flexplus Junior kan tvättas för hand när den börjar blir smutsig då den tål vatten utan att förlora i varken utseende eller funktion.

5. Equipage Rider Bodyprotector 

Detta är ytterligare säkerhetsväst av hög kvalitet för barn. Detta är en relativt billig säkerhetsväst om man jämför med mycket av utbudet på marknaden. Trots sitt låga pris så är produkten väl testad och uppfyller säkerhetsstandard CE EN 13158:2018 för skyddskläder.

Detta plagg är uppbygg av små rutor som är fyllda med ett mjukt skum. Skummet väger inte speciellt mycket, något som gör att hela västen känns lätt att bära. Samtidigt som skummet är lättviktigt så har de väldigt bra absorptionsförmåga av stötar. Om olyckan skulle vara framme så skyddar västen överkroppens känsliga delar, däribland så klart ryggen. Över den nedre delen av ryggen är västen försedd med lodrätta partier som är till för att skydda ländryggen vid ett fall. Ryggpartiet är också längre än framsidan för att även ge skydd för svanskotan vid en olycka.

Vad är en säkerhetsväst?

En säkerhetsväst eller ridningsskyddsväst, som de också kan kallas, är avsedda för att skydda bäraren från kroppskador om olyckan skulle vara framme när man rider. Dessa skyddsvästar är vanligtvis designade för att skydda rygg, nacke, revben och svanskotan med mera från skador. Tack vare att de absorberar en stor del av stöten i fallen kan de även skydda kropp och organ som helhet från skador.

Det finns två olika alternativ att välja på. En typ av skyddsväst har en uppblåsbar airbag inbygg medan den andra typen inte har det. Vilken väst som är bäst beror på vilken typ av olycka eller fall man råkar ut för. Vad man föredrar att bära kan också vara högst individuellt. Helt klart är i alla fall att oavsett vilken typ av säkerhetsväst man väljer så är man i stort sett alla fall bättre skyddad med snarare än utan.

Måste man ha en säkerhetsväst?

Att ha säkerhetsväst när man är ute och rider är inget krav. Däremot kan säkerhetsvästen vara obligatorisk i vissa tävlingar där man anser att risken är för stor att rida utan väst. Även om det inte är lagstadgat att man ska bära detta typ av plagg när man rider så kan vi rekommendera att man gör det. Det finns inga säkerhetsmässiga nackdelar med att bära en skyddsväst när man rider, bara fördelar. Har man barn som rider så tycker vi helt klart att man ska överväga att köpa en bra skyddsutrustning till dem. Svenska Ridsportförbundet rekommenderar exempelvis att alla ryttare under 18 år bär en säkerhetsväst.