Bästa fästinghalsband för katter: Bäst i test 2024

katt utan fästinghalsband

Om man har en utekatt så är det relativt vanligt att mängder med fästingar sätter sig på katten under den varmare säsongen. Att katten skulle bli allvarligt sjuk av en fästing är tack och lov relativt ovanligt. Om katten skulle bli smittad med en fästingburen sjukdom så kan det dock gå väldigt illa. Det finns exempel på katter som blivit så sjuka av fästingbett att de behövt avlivas. Det finns därför ingen god anledning till att inte skydda sina katter mot fästingar. Idag finns det effektiva lösningar mot fästingar som inte har några skadliga hälsoeffekter för katten. Att skydda katten mot fästingar är också vettigt för att skydda oss människor och även andra husdjur då katten annars kan dra med sig fästingar in i hemmet.

De 4 bästa fästinghalsbanden 2024

Vi har testat olika lösningar för att hålla fästingarna borta. Nedan har vi listat de bästa fästinghalsbanden för katter. Vi har endast tagit med välbeprövade lösningar som vi vet är både effektiva och säkra. Flera av lösningarna är liknande men priset kan skilja något. De lite dyrare lösningarna är ofta mer effektiva och räcker längre. Oavsett vilken prisklass man väljer så kan man känna sig trygg med att samtliga av produkterna nedan är otroligt mycket bättre än att inte skydda katten alls. Med ett fästinghalsband minimerar man risken att katten får fästingar.

1. Tic-Clip

bäst i test fästinghalsband

Detta är förmodligen den bästa lösningen för att hålla fästingar och andra skadedjur borta från katten som man kan få tag på. Denna lösning kostar lite mer än många av de andra fästinghalsband vi testat. Vi tycker dock det är väl värt att lägga de extra hundralapparna för att få det bästa till katten. Detta är en lösning med ett mycket tryggt skydd som är väl beprövat. Det faktum att denna produkt fungerar i upp till två år gör den också betydligt mer dryg än de flesta andra produkter på marknaden.

Dessa clips innehåller inte några som helst gifter eller bekämpningsmedel, något som så klart känns tryggt då man vill det bästa för katten. Produkten är också helt säker för människor, något som känns extra tryggt om man har barn som gillar att gosa med katten.

Detta är en mycket liten och smidig produkt som nästan inte väger någonting. Man kan därför sätta Tic-Clip i kattens vanliga halsband utan att den stör katten över huvud taget. Produkten är helt vattenresistent och tål regn och till och med bad utan att den tappar i funktionalitet. Denna produkt är väl värd utmärkelsen bäst i test vad det gäller att hålla katten fri från fästingar och annan ohyra. Tänk på att det tar lite tid innan produkten skyddar katten fullt ut. Du kan behöva låta katten bära skyddet i upp till 20 dagar innan skyddet är fullständig, så börja i god tid!

2. Petwise fästinghalsband

En favorit vad det gäller fästninghalsband är denna eminenta produkt från Petwise. Halsbandet ser väldigt enkelt ut på bilden men i verkligheten känns det mycket kvalitativt. Vad vi verkligen gillar med denna produkt är att den använder naturliga råvaror för att hålla fästningarna borta. Petwise halsband innehåller eterisk eukalyptusolja. Halsbandet doftar friskt av söt citrus.

Detta halsband utsöndrar varje dag en lagom mängd av den eteriska oljan för att katten ska kunna hålla sig säker från fästingar. Fästingarna gillar inte doften av oljan och kommer därför att undvika att sätta sig på katten. Om man verkligen vill aktivera halsbandet rejält så kan man gnugga lite på det. Kattens normala rörelser genom dagen ska dock räcka för att stimulera halsbandet att frigöra rätt mängd av ämnet.

Trots att detta är ett halsband så sprider sig det verksamma ämnet över hela katten i tillräcklig grad för att skapa en skyddande barriär mot fästingar över hela kroppen. Detta är verkligen imponerande om man tänker på det.

Detta halsband skyddar mot fästingar men även mot andra insekter som kan tänkas bita katten. Eftersom produktens verksamma ämne är naturliga oljor så behöver man inte vara orolig för att man utsätter katten för några skadliga kemikalier.

Om katten rör sig ute så gör man honom eller henne en stor tjänst genom att sätta på detta skyddande lilla halsband!

3. Knock off fästinghalsband för katt

Detta är en produkt som gör att man som djurägare kan känna sig lugn med att låta katten vistas utomhus på sommaren. Risken för fästingbett är relativt stor om katten är ute och går där det finns gräs. Eftersom fästingen kan överföra sjukdomar som kan ge allvarliga konsekvenser så är detta halsband en mycket billig försäkring.

Den aktiva substansen i denna produkt är dimetikonsampolyol, detta är ett mycket effektivt medel för att hålla fästingar och andra insekter borta från katten. För katten är detta dock ett mycket milt medel som inte medför några besvär eller negativa hälsoeffekter. Om man har en utekatt så är detta en given produkt att använda.

Detta halsband fungerar inte bara mot fästingar, den dödar även diverse ektoparasiter. Halsbandets verksamma ämnen har en uttorkande effekt på dessa parasiter, något som gör att de inte kommer överleva om det kommer i kontakt med katten som bär halsbandet.

Detta är ett bra och billigt botemedel mot fästingar på katter. Halsbandet är ofarligt för katten och oss människor i husdjurets närhet. Något vi gillar med just denna produkt är att den håller mycket lång tid. Knock off fästinghalsband skyddar katten mot fästingar i hela 4 månader, något som gör att den i princip räcker hela sommarsäsongen. Halsbandet är justerbart och går att få att passa perfekt på vilken katt som helst, så länge som han eller hon väger mer än 1 kg och är över 12 veckor gammal.

4. OZami Dofthalsband

Detta är ett bra alternativ för dig som vill ha ett billigt men effektivt skydd mot fästingar på katten. OZamis Dofthalsband är ekologiskt och fritt från gifter. Produkten fungerar både för hundar och katter och håller dem fria från bland annat fästingar och loppor. Halsbandet är väldoftande och gör att katten doftar gott utan att lukten blir påträngande för varken dig eller katten.

Hemligheten bakom denna giftfria produkt ligger i dess innehåll av oljor från eukalyptus och citrusfrukter. Dessa naturliga ämnen repellerar fästningar samtidigt som de inte skadar katten på något sätt. Denna produkt är till för friska katter som inte är kattungar eller dräktiga. Halsbandets livslängd är hela tre månader, något som är riktigt bra med tanke på att det är billigt i inköp.

Detta halsband är 63 centimeter långt, något som gör att de passar alla katter. Halsbandet går sedan att korta ner så att man får perfekt passform. Glöm bara inte att halsbandet ska sitta relativt löst för kattens säkerhet och bekvämlighet.