Bästa foderautomat till katten: Bäst i test 2024

Foderautomat till katt bäst i test

Det finns många goda anledningar till att skaffa en foderautomat till katten. Med hjälp av en foderautomat kan man se till att katten får exakta mänger mat vid rätt tider. Eftersom de flesta av automaterna kan programmeras på förhand så kan man vara säker på att katten får sin mat när han eller hon ska ha den, oavsett om något är hemma eller inte. Foderautomaten kan även vara en praktiskt lösning för katten som har medicinska åkommor eller problem med att den äter för mycket eller för snabbt.

De 5 bästa foderautomaterna för katter

Nedan har vi valt ut fem stycken riktigt bra foderautomater för katter. Vi har valt ut produkter som håller en hög kvalitet och som är slittåliga nog att användas till vardags under lång tid framöver. Vi har valt ut en variation av olika typer av lösningar för att det ska gå att hitta något för de flesta behov. Vissa av maskinerna är avsedda för torrfoder medan andra fungerar både för torrfoder och blötmat.

1. Trixie TX9

Trixie foderautomat

Detta är en fodermaskin från välkända tillverkaren Trixie. En fördel med att köpa en automat från en stor och beprövad tillverkare som Trixie är att man kan känna sig säker på att man får en noggrant testad maskin som kommer kunna användas under lång tid.

Detta är en mycket praktiskt hjälpreda om man vill kunna bestämma exakt hur mycket katten ska äta. Denna maskin går nämligen att programmera för att den ska ge ut upp till hela 6 stycken olika måltider per dag. Fodermängd och tidpunkter bestämmer djurägaren. Produkten är avsedd för vanliga foderkulor med en diameter på 5 – 15 mm. Behållaren rymmer hela 2,8 liter torrfoder.

En mycket rolig detalj med denna produkt är att matte eller husse själva kan spela in ett ljudmeddelande som spelas upp när en ny portion ska delas ut. På detta sätt kan djuret höra sin ägare säga varsågod när det är dags att äta. Ljudmeddelandet är en charmig detalj, och vi känner oss lite glada av att veta att katten får höra vår röst, även när vi är borta från hemmet.

Denna maskin håller en mycket hög kvalitet. Programmeringen är enkelt för oss användare att förstå. Matskålen är lättåtkomlig för vilken katt som helst. Trixie Foderautomat TX9 är väl förtjänt av vår rekommendation.

2. Cat Mate C200

Detta är en användarmässigt mycket enkel, men ändå genial, foderautomat för oss som vill att katten ska kunna äta bra när man tillfälligtvis är borta. Denna maskin har två stycken matbehållare som kan öppnas upp när det är matdags med hjälp av sin respektive timer. Timrarna går upp till 48 timmar. Man kan välja en exakt måltidstid beroende på hur långt man snurrar på ratten. Tacka vare designen med stora öppna skålar så kan man själv välja vilken typ av mat man vill ge katten. På detta sätt kan man även ge katten blötmat, något som inte är möjligt i många andra maskinderna vi testat. Under skålarna finns plats för att lägga en kylklamp. På detta sätt kan man se till att även blötmaten håller sig fräsch under en längre tid.

Denna produkt känns mycket kvalitativ och robust i sin hårdplast. Vi gillar det faktum att automaten endast har klassiska vred för att ställa in tiden. Tack vare att automaten är så pass okomplicerad behöver man inte lägga någon tid på att läsa bruksanvisningar.

3. Foderautomat TX5+1

Denna foderautomat ser riktigt futuristisk ut. Att TX5+1 sticker ut rent visuellt är något som gör den lite mer intressent, dock är det långt ifrån allt. Lyckligtvis är denna maskin även både funktionell och slittålig. Denna automat har på insidan fem olika fack som snurrar runt inne i maskinen. Vi den tidpunkt som man själv valt så snurrar det invändiga systemet och gör nästa fack tillgängligt. Eftersom det första facket blir tillgängligt direkt så handlar det alltså om fem kommande serveringar av mat man kan programmera in.

En fördel med en maskin med fack som denna är att man själv kan välja vilken typ av mat man vill ha i de olika facken. Denna maskin är inte begränsad till bara torrfoder som vissa andra maskiner, utan våtfoder går också bra. Gällande våtfodret får man bara tänka på att det kan blir dåligt om det står allt för länge, precis som det blir i en helt vanlig kattmatskål.

Först tyckte vi det lät lite läskigt att ha en roterande foderautomat. Efter att ha undersökt denna produkt närmare så känner vi oss dock trygga med att låta katten använda den. Automaten har inbyggda skydd för att förhindra att katten ska skada sig om den skulle vara i närheten av automaten när den snurrar fram nästa fack. Under automaten finns gummifötter som gör att produkten står stabilt stilla på golvet.

4. Foderautomat Catmate

Foderautomat med en mängd inställningar, bland annat för katter med medicinska åkommor som diabetes.

Detta är en mycket pålitlig kattfoderautomat med samma kvalitet som vilken köksutrustning för oss människor som helst. Denna automat kan användas på flera olika sätt beroende på vad kattens behov är. Exempelvis så kan man programmera maskinen att ge ut tre stycken måltider per dag. Man kan även sätta igång maskinen manuellt när man ser att det är dags att mata katten. Detta är också en maskin som kan ge ut små mängder mat konstant under dagen. Konstanta men små utfodringar kan vara något veterinären ordinerar om katten har en medicinsk åkomma som exempelvis diabetes.

Trots att denna maskin har en mängd olika programmeringsmöjligheter så är den relativt enkel att använda. Den tydliga lcd-displayen gör valen tydliga och enkla att förstå. Själva behållaren rymmer hela 3 kg torrfoder, något som gör att man slipper fylla på hela tiden. Maskinen är lätt att rengöra då de olika delarna tål maskindisk.

5. Smartfeed 2nd Generation

App-styrd foderautomat som klarar strömavbrott

Om man vill ha det allra bästa till sitt hem och sin katt så är detta foderautomaten att titta närmare på. Denna produkt kostar en hel del mer i inköp än genomsnittet bland foderautomaterna på marknaden. Vill man dock ha en produkt som är fulländad designmässigt och som har den allra senaste tekniken så tycker vi att det kan vara värt att betala lite extra för en topprodukt som denna.

Denna maskin ansluter till hemmets wifi. När Smartfeed 2nd Generation väl är online kan man styra den genom en app i mobiltelefonen. På detta sätt kan man planera och justera kattens måltider, oavsett var man befinner sig. Appen går att användas av flera familjemedlemmar samtidigt, något som gör att alla kan ha koll så att katten äter som den ska. Detta är en av de större foderautomaterna vi har sett. Tack vare att dess behållare rymmer en bra bit över 5 liter så behöver man inte fylla på apparaten speciellt ofta.

Denna foderautomat har mängder med olika alternativ, något som gör att man kan skräddarsy matningen efter den individuella kattens behov. Exempelvis kan man få maskinen att fördela en måltid över hela 15 minuter. Denna funktion kallas slow feed och kan vara värd att testa på katter som har problem med att de slänger i sig all mat på en gång.

Med denna automat kommer en tålig matskål i aluminium. När matskålen ställs i maskinen så kan katten inte flytta den från sin hållare. Skål och andra delar i maskinen som berörs av maten kan tvättas i diskmaskinen när de blivit smutsiga.

Detta är verkligen en produkt där man tänkt på allt. Maskinen drivs via elnätet men har även en reservkapacitet där man kan sätta in vanliga batterier. Tack vare batterimöjligheten så fortsätter maskinen fungera som vänligt även om det blir strömavbrott. Batteridriften gör att det känns tryggt att lämna katten ensam när man är borta från hemmet. Denna maskin intog en av topplaceringarna när The Spruce gjorde en bäst-

Detta är en mycket pålitlig kattfoderautomat med samma kvalitet som vilken köksutrustning för oss människor som helst. Denna automat kan användas på flera olika sätt beroende på vad kattens behov är. Exempelvis så kan man programmera maskinen att ge ut tre stycken måltider per dag. Man kan även sätta igång maskinen manuellt när man ser att det är dags att mata katten. Detta är också en maskin som kan ge ut små mängder mat konstant under dagen. Konstanta men små utfodringar kan vara något veterinären ordinerar om katten har en medicinsk åkomma som exempelvis diabetes.

Trots att denna maskin har en mängd olika programmeringsmöjligheter så är den relativt enkel att använda. Den tydliga lcd-displayen gör valen tydliga och enkla att förstå. Själva behållaren rymmer hela 3 kg torrfoder, något som gör att man slipper fylla på hela tiden. Maskinen är lätt att rengöra då de olika delarna tål maskindisk.

Om topplistan

Hur valde vi vilka foderautomater som blev bäst i test? Till vår hjälp att utse de bästa produkterna har vi läst ett antal olika recensioner och tester gjorda av aktörer som exempelvis Popular Mechanics. Genom att sammanväga olika tester så har vi fått en god bild av vilka de bästa automaterna just nu är. När vi sorterat fram ett antal högintressanta kandidater gjorde vi även ett eget jämförelsearbete.

Genom att jämföra olika foderautomater gällande exempelvis deras anpassningsmöjligheter vad det gäller möjlighet att välja tid på utfodring, antal utfodringar och portionsstorlek med mera har vi kunnat välja ut ett antal favoriter. Vi har även lagt stor vikt vid respektive automats pris. Vi har valt ut de produkter som vi tycker ger högst kvalitet i förhållande till prislappen.