Bästa tränset: Bäst i test 2024

Ett träns fyller en viktig kommunikationsfunktion mellan hästen och ryttaren. Genom tränset kan man ge hästen subtila signaler såväl som mer tydliga när det behövs. Eftersom hästen behöver kunna ha på sig tränset under långa perioder så är det oerhört viktigt att det sitter bra och är ergonomiskt. Det finns många produkter som tillverkarna benämner som anatomiska men tester har visat att det kan vara stor skillnad på vad tillverkaren utlovar och hur verkligheten ser ut.

De 5 bästa tränsen 2024

Nedan har vi tagit fram de fem tränsen vill gillar allra bäst just nu. Detta är produkter som håller en hög kvalitet och som är designade med hästens bästa i åtanke. Samtliga av produkterna nedan är slitstarka och gjorda för att hålla över tid. Tränsen i vår topplista är även alla ergonomiskt och anatomiskt utformade för att minimera risken för smärta eller skador, även vid flitig användning. Ett riktigt bra träns måste nämligen vara designat för att ge så lite tryck som möjligt så att exempelvis inte nerverna kläms åt.

1. Waldhausen S-line träns goldsmith

Detta är en produkt med mycket exklusiv känsla för dig som vill skaffa det bästa till hästen. Detta träns är tillverkat av italienskt läder av hög kvalitet. Vi gillar verkligen alla detaljer som får produkten att kännas väldigt lyxig. Detaljerna är omsorgsfullt designade och flera av dem är förgyllda.

En detalj som är positiv med denna produkt är det faktum att den ger gott om plats kring öronen, något som många hästar uppskattar. Över nackdelen så finns en relativt tjock och mjuk stoppning som gör bärandet bekvämt för hästen. Även nosgrimman är vadderad på samma sätt.

Detta är verkligen ett träns som har allt man kan önska sig. Såklart sätter vi funktionen i främsta rummet. Eftersom tillverkaren dock lyckats fullända funktionaliteten så har vi heller inget emot att man satsat så mycket på själva utseendet. Se exempelvis det fina pannbandet som är bestrött med stora strasstenar i guld!

2. QHP – anatomiskt träns devi

Detta är ett anatomiskt utformat träns som är framtaget med hästens bästa i fokus. Det finns många träns däreute som kanske ser bra ut med blotta ögat med som kan vara skadliga för hästen. Många produkter skaver och trycker på så sätt att hästen kan fara illa, särskilt vid långvarig användning av dessa oergonomiska produkter. Denna produkt är däremot omsorgsfullt designad för att vara skonsam att bära flitigt.

Denna produkt har gott om utrymme kring öronen, något som annars kan vara ett av de ställen där tränset faktiskt skadar hästen. Remmarna på QHP – anatomiskt träns devi är designade för att inte trycka på hästens känsliga nerver. Något som ett tränat öga direkt kan se när man tittar på QHPs produkt är att nosgrimman sitter en bit högre upp än på de flesta andra tränsen på marknaden. Tack vare nosgrimmans höga placering kan man känna sig trygg med att tränset inte trycker på nosryggen, något som är ett känt problem hos många andra fabrikat. Med detta träns minskar även trycket på hästens tänder, något som kan spara vår fyrbenta vän mycket obehag.

Detta är helt klart ett av de allra bästa tränsen om man ser till ergonomin. Vi vill även ge ett stort plus för det faktum att tränset är så läckert designat. Lädret håller en mycket hög kvalitet och ser och känns lyxigt. Pannbandet är beklätt med fina guldiga strasstenar som ger en fantastiskt fin look.

3. Horseware Micklem 2 Diamant Competition

Horseware Micklem 2 Diamant Competition är ett nytt träns som tagit vara på det bästa från sin föregångare samtidigt som man finslipat och förbättrat några detaljer. Vi tycker det kan vara väl värt att uppgradera till denna modell om det gamla tränset börjar kännas slitet. Detta är en speciellt bra produkt att testa om man har haft problem kring hästens mun tidigare. Tillverkaren har nämligen här satsat på att att ta fram en produkt som inte stör eller belastar kring munområdet. På detta sätt minimerar man också risken för ett skadligt tungtryck.

Detta är en produkt med handgjort läder av högsta kvalitet. Detta träns kostar lite mer än många av de andra modeller vi valt att lyfta fram i vår topplista. Vi tycker dock att det kan vara väl värt att betala lite extra för att få kvalitet och ergonomi som denna.

Alla detaljer som går över hästens känsliga områden är väl vadderade. Sidostycken, nosgrimma och nackstycken känns alla mjuka och behagliga. Nosgrimmans design ger också helt fri andning i alla lägen samtidigt som den minimerar tryck mot känsliga nerver.

4. Weymouth Irhdi Layla II

Detta är en relativt billig produkt om man ser till den kvalitet man faktiskt får för pengarna. Detta är ett slitstarkt träns som är gjort för att hålla. Sett över tid blir tränset billigt om man jämför med andra modeller som behöver bytas ut oftare.

Lädret i detta träns är både snyggt och tåligt. Det är framtaget för att tåla allt det kan tänkas utsättas för vid flitig användning i under alla typer av förutsättningar och i alla väder.

Nosdelen på denna modell är en av de bättre vadderade på marknaden. Eftersom detta område är helt kritiskt för hästen välbefinnande så är det bra att man lagt så mycket krut på att ta fram den optimala designen just här.

Utseendet på detta träns sticker verkligen ut. Hela upplägget känns lyxigt och påkostat. De vackra strasstenarna gör verkligen sitt till att bidra till att göra detta till ett av de finaste tränsen på marknaden.

5. Equiline anatomical jp träns

Träns bäst i test

Anledningen till att vi gillar denna produkt så mycket är många. Equiline anatomical jp träns största fördel ligger så klart i att det är designat för att vara så skonsamt för hästen som möjligt. Många träns kan faktiskt skada eller ge hästen smärta, särskilt om de används flitigt. Denna produkt är designad för att kunna användas mycket utan att den ger hästen några besvär.

Produkten är tillverkad av mycket högkvalitativ läder, något som både syns och känns. Nackpartiet är särskilt väl vadderat, allt för att ge hästen bästa möjliga komfort och för att minimera skav. Själva designen på nackskyddet gör också att man minimerar trycket på känsliga muskler och nerver i området. Här finns också gott om plats för öronen, något som är kritiskt för hästens välbefinnande. Detta träns har avsmalnande områden kring kindbenen och bettringar som minskar onödig belastning eller nyp.

Förutom att detta är ett av de bästa ergonomiska tränsen så är vi mycket nöjda med dess kvalitet och utseende. Detta är en produkt som är byggd för att hålla i längden. Tränset både ser och känns lyxigt. Det bruna lädret gör sig oerhört snyggt tillsammans med detaljer som spännen i silver och de vita dekorsömmarna.