Bästa kattsanden: Bäst i test 2024

Det finns många åtgärder man kan vidta för att få katten att gå på sin egen låda, utan några olyckor i hemmet. Självklart gäller det att man placerar kattlådan på att avskilt ställe där katten i lugn och ro kan uträtta sina behov. Ibland kan lådans design ha betydelse. Exempelvis kan en del katter fördra öppna lådor utan tak, andra kan vara känsliga om det är för högt insteg till lådan. Generellt så är det lättare att träna katten att gå på lådan när den är ung, så det är alltid en fördel att börja från ung ålder. Även sanden kan ha betydelse för kattens bekvämlighet. Tänk exempelvis på att välja en bra sand som inte är vass. Vissa produkten kan nämligen skada kattens känsliga trampdynor.

Förutom kattens bekvämlighet bör man även väga in ekonomi, bekvämlighet och miljö när man gör sitt val av kattsand. Eftersom kattsand kan gå åt i stora mängder så gäller det att välja en produkt som är ekonomisk. Sandens egenskaper kan avgöra hur mycket kattsand som faktiskt gör åt. Vi rekommenderar generellt att man väljer en klumpbildande produkt eftersom de blir mer dryga då det är lätt att ta bort den sand som blivit kontaminerad. För miljöns skulle så är det bra att välja en produkt som är biologiskt nedbrytningsbar så att man inte skapar stora mängder avfall i onödan.

Nedan har vi valt ut de produkter vi tycker är allra bäst just nu. Läs vidare för att se vilken kattsand som passar dig och din katt allra bäst.

Bäst i test: Premium Compact Kattsand

Detta är en naturligt framställd kattsand som är helt biologiskt nedbrytningsbar. Tack vare att sanden kan återföras till naturen så är det miljömässiga avtrycket mycket begränsad. Förutom att denna sand är ett bra val för miljön så är den även ett mycket bra val för hemmet. Denna produkt dammar nämligen betydligt mindre än de flesta andra produkter vi testat.

Denna produkt kostar lite mer i inköp än genomsnittet men sett till hur man kan använda kattsanden så blir faktiskt just denna produkt en av de mest ekonomiska i längden. Kattsanden skapar nämligen små och hårda klumpar som är väldigt lätta att ta bort. Eftersom produkten också är supereffektiv på att absorbera även lukten så kan man bara plocka bort klumparna och ha kvar övriga kattsanden under en mycket lång tid.

Premium Compact Kattsand är en högkvalitativ kattsand som hjälper till att hålla hemmet rent och luktfritt. Att sanden är helt naturlig och miljövänlig ger den en given förstaplats i vårt test.

Andraplatsen: Kattsand EcoLife

Detta är ett av de bästa alternativen för miljön när det gäller kattsand. Ecolifes produkt är nämligen helt naturlig och biologisk nedbrytningsbar. Eftersom kattsand är en förbrukningsvara som det i regel går åt mängder av när man har katt så tycker vi det är extra viktigt att man tänker till och satsar på en produkt som inte är skadlig för miljön. Vi är därför beredda att betala lite extra för en produkt som denna som faktiskt inte skadar miljön.

Detta är en högkvalitativ kattsand som är tillverkad av en blandning av majs och vete. När kattsanden kommer tillbaka till naturen igen så nedbryts den därför effektivt, och blir en del av kretsloppet igen. En stor fördel med just denna produkt är att den är väldigt skonsam för katten. Sanden är mjuk mot kattens känsliga tassar och känns väldigt smidig att krafsa i. Om man har katter som ogillar att gå på kattlådan så kan det därför vara bra att testa denna kattsand.

Ytterligare en fördel med att köpa en kattsand som denna är att den räcker betydligt längre än en produkt gjord av sand. Tack vare att man använder sig av vete och majs så kan kattsanden användas ungefär dubbelt så lång tid jämfört med en konventionell kattsand utan att den blir ofräsch. Om man därmed räknar med att denna sand är dubbelt så dryg som vanliga produkter så blir priset inte så högt.

Detta är den mest naturliga kattsanden vi testat då den är helt fri från kemikalier och tillsatser. Detta är helt klart det bästa valet både för katten och miljön! Kattströet bildar även klumpar, så det är lätt att rengöra lådan. Ytterligare en fördel med just denna produkt är hur lättviktig ströet är. De stora påsarna blir därmed inte så tunga att bära runt på.

Tredjeplatsen: Kattsand Companion 

Det kan vara mycket irriterande när kattsanden inte klumpar som den ska. Detta kan särskilt vara ett problem när man köper lite billigare produkter. Den bästa klumpbildande kattsanden vi hittat kommer från Companion. Tack vare att sanden bildar hårda sammanhållande klumpar som inte faller sönder så går det väldigt snabbt och smidigt att rengöra kattlådan. På detta sätt hålls kattlådan fräsch längre, något som såklart är hygieniskt, men som även sparar pengar då man gör av med mindre mängd kattsand.

Denna produkt innehåller aktivt kol som kapslar in lukt. Detta gör att kattlådan blir i princip luktfri. Kombinationen med aktivt kol och benetonit gör även att kattlådan inte dammar såsom fallet kan vara när man använder en billigare sand. Detta är därför ett utmärkt val om man vill ha rent och snyggt kring kattlådan och undvika att damm sprider sig i hemmet.

Detta är en produkt i medel till det övre prissegmentet. Vi tycker dock att det är väl värt att testa denna kattsand då den har så många fördelar jämfört med en konventionell kattsand. Eftersom sanden är så bra på att bilda klumpar upplever vi även att vi kan använda den under mycket lång tid, något som gör att den faktiskt blir mer ekonomisk i längden.

Bästa billiga kattsanden: Four Friends 

Detta är en billig men bra kattsand som är mycket omtyckt av många kattägare. Precis som det gäller andra utgifter i hushållet så vill man inte spendera mer pengar än man behöver på kattsand. Samtidigt som det känns bra att komma billigt undan så vill man inte ha en undermålig produkt som dammar eller som luktar illa.

Detta är en kvalitativ men billig produkt som effektivt tar bort dålig lukt. Tack vare att sanden är effektiv på att neutralisera odör så kan man använda den länge innan man helt behöver byta ut den. Sanden är även framtagen för att den ska vara skonsam mot kattens känsliga trampdynor, något som så klart känns tryggt och bra.

Just denna version av Four Friends kattströ har en härlig doft av lavender. Doften är inte påträngande men ändå tillräckligt stark för att ge en fräsch känsla samtidigt som den hjälper till att hålla dålig lukt borta. Tillverkaren har även en version som är helt luktfri men som har samma goda egenskaper och pris som denna. Klicka gärna på länken till återförsäljaren nedan för att se de olika versionerna.

Special: PeeWee pellets

Detta är något av en specialprodukt som är framtagen för att användas i speciella typer av kattlådor som är anpassade för spån. Vi gillar skarpt denna produkt då den är tillverkad av svensk rödgran och tall. Eftersom ströet är gjort av naturmaterial så är det helt biologiskt nedbrytningsbart. På detta sättet är denna produkt ett av de bästa valen man kan göra för miljön. Eftersom detta är en specialprodukt så passar den inte i alla kattlådor. Det är rekommenderat att man använder en dubbelbottnad låda för detta typ av kattströ. Vi ville dock ha med produkten för att slå ett slag för en svensk miljövänlig produkt.