Bästa kattluckan: Bäst i test 2024

En kattlucka kan vara ett hjälpmedel som gör vardagen som djurägare lite enklare. Kattluckan kan även ge våra käraste husdjur extra frihet. Genom att ha en kattlucka i dörren så behöver inte katten vara beroende av husse eller matte för att kunna bli utsläppt i det fria. Genom att katten själv kan bestämma när han eller hon vill vara ute eller inne så ger man katten en fin gåva i form av extra livskvalitet. Vissa katter gillar även att gå in och ut ur huset många gånger om dagen. Som djurägare kan det ibland kännas lite störande att katten inte kan bestämma sig. Med den lucka i dörren så kan katten gå in eller ut så mycket den vill, utan att den behöver pocka på ägarens uppmärksamhet.

De 5 bästa kattluckorna 2024

Vi har granskat en mängd olika kattluckor som finns på marknaden idag. I vårt granskande arbete har vi valt ut 5 stycken favoriter till vår topplista. De produkter vi valt ut håller alla en hög kvalitet och har fått toppbetyg i diverse expertester men även av helt vanliga användare. Vi har valt ut olika typer av produkter både analoga och digitala så att det ska gå att hitta något för alla. I vårt urval har vi lagt stort fokus på pris. Vi har därför också enbart valt ut modeller som vi tycker är riktigt prisvärda jämfört med utbudet i stort.

1. Sureflap microchip

Bäst i test: Sureflap microchip

Detta är förmodligen den bästa mikrochips-baserade kattluckan på marknaden. Sureflap microchip har till exempel blivit utsedd av testsidan the Spruce Pets till bästa produkt i denna kategori. Denna konstruktion släpper bara igenom din egen katt med hjälp av mikrochipsavläsning. På detta sätta slipper man få in grannskapets katter eller andra djur i huset. Denna kattlucka fungerar med den europeiska mikrochipsstandarden för katter. Skulle man vilja koppla ur mikrochipsavläsningen tillfälligt eller permanent så går det självklart också bra. Denna produkt har har fyra olika valbara lägen för att man ska kunna anpassa den till de behov man har för tillfället. Luckan kan vara helt stängd, helt öppen, den kan också sättas att bara tillåta utpassage eller bara inpassage.

Detta är en mycket säker och kvalitativ kattlucka. Luckan hålls stängd med hjälp av ett magnetiskt lås. Magnetstängningen gör luckan omöjlig att bända upp och minimerar även drag in i hemmet. Luckan är mycket enkel att använda och drivs av helt vanliga AA-batterier. Luckan finns i vitt och även en svart färg så att man kan matcha den bättre med dörrens utseende.

2. Staywell Magnet 

Detta är ett mycket prisvärt alternativ för dig som vill ha en kattlucka av hög kvalitet. Trots att denna lucka känns nästan lika kvalitativ som de dyrare produkterna på marknaden så kostar den nästan bara hälften så mycket. Denna kattlucka öppnas då den läser av en magnet i kattens halsband. Halsband och magnetnyckel kommer med på köpet när man köper denna produkt.

Denna lucka har fyra olika inställningar som kan vara mycket praktiska beroende på vad man har för behov för stunden. Det är enkelt att växla mellan de olika inställningarna. Luckan kan ställas in så att katten kan passera in och ut som den vill. Luckan kan även låsas helt. Något som är mycket praktiskt är även att man kan välja att endast släppa in respektive släppa ut katten. Denna kattlucka ser lite plastigare än ettan i vår topplista, men för övrigt känns det mycket kvalitativ.

3. Swing 9

Detta är en kattlucka som är mycket populär bland kunderna. Det är lätt att förstå varför denna lucka från Ferplast blivit en succé. För ett relativt billigt pris får man här en stor och rymlig lucka som känns mycket slitstark och tålig. Plasten i denna lucka är tjock och robust och tål det mesta den kan tänkas kunna utsättas för.

Precis som många andra premiumprodukter på marknaden kan denna produkt ställas in på olika sätt beroende på om man till exempel bara vill släppa ut eller in katten. Om man exempelvis ska åka någonstans med katten inom kort så är det ovärderligt att kunna låta luckan släppa in katten i huset och därefter se till att han eller hon stannar där.

Denna kattlucka är ett mycket bra val om man vill ha en stor dörr. Perfekt för större katter eller mindre hundar. Luckan är också bra om man bara vill att katten ska få så bekväm passage som möjligt. Denna produkt är också väl lämpad för att använda i tjockare dörrar eftersom en 5 centimeter lång tunnel kommer med på köpet.

4. Ferplast Swing 1

Slutligen ville vi ta med ett bra budgetalternativ i vår topplista. Detta är en av de billigaste kattluckorna på marknaden med ok kvalitet. Denna produkt från Ferplast är ett intressant alternativ att titta på om du vill komma så billigt undan som möjligt. Detta är en bra kattlucka av robust plast. Tyvärr har luckan inga avancerade inställningar men till ett pris som detta så förväntade vi oss heller inte några revolutionerade funktioner. Luckan har två olika lägen, låst och olåst.

Om man inte är rädd att andra katter ska ta sig in i huset så kan man med fördel välja en billig kattlucka som denna. Kattluckan är mycket okomplicerad och enkel att använda, något som såklart kan kännas som en befrielse om man har haft oturen att tidigare använda en lucka med mikrochip som krånglat. Denna produkt passar med de flesta typer av dörrar, den går även använda för att ordna inpassage genom en vägg.

5. Kattlucka Staywell aluminiumram

Detta är en mycket robust och tålig kattlucka med aluminiumram. Denna produkt har en stor mjuk lucka som underlättar för smidig passage. En fördel med designen på denna kattlucka är att den är i stor sett ljudlös. Luckan står inte igen med ett ljud såsom andra varianter kan göra. Eftersom denna lucka inte heller har ett magnetlås så hörs inte det karakteristiska klicket som man hör på magnetlåsta luckor. Tack vare att luckan är så tyst så stör den varken husdjur eller människor. Denna produkt är därför perfekt om man har en ängslig katt som är känslig för ljud.

De flesta luckor med chipläsare och magnetlås fungerar bra. Dock kan det ibland hända att tekniken krånglar. Med en helt analog lucka som denna slipper man alla former av tekniskt strul. Luckans enda nackdel är att exempelvis grannens katter även skulle kunna ta sig igenom lucka. Har man dock inget problem med detta faktum så är denna lucka ett mycket bra val. När man vill låsa luckan kan man sätta över en stängningspanel som medföljer med produkten. Panelen går mycket smidigt att sättas på, så den kan användas dagligen, om man exempelvis vill stoppa inpassagen under natten. En annan fördel med denna kattlucka är att den är mycket stor och rymlig. Den stora storleken gör luckan väl lämpad för stora katter eller till och med mindre hundar.

Om hur vi valde vilka kattluckor som blev bäst i test

För att utse vilka kattluckor som är de allra bästa just nu har vi gjort en noggrann undersökning av utbudet på marknaden. För att se till att få med alla testvinnande produkter så har vi läst en mängd tester och recensioner på diverse sidor på internet. Till exempel har vi tagit hjälp av The Spruce Pets som är en en pålitlig sida som testar en mängd olika produkter för husdjur. Vi har även läst mängder av kunders omdömen om olika kattluckor för att få en bild av vilka produkter som är de mest populära i verkligheten.

Vi har även gjort en egen bedömning av de olika produkterna. Genom att jämföra olika produkters egenskaper, material, design och pris med mera så har vi kunnat plocka ut och rangordna fem stycken riktigt bra kattluckor. De kattluckor vi vaskat fram känner vi alla är bra och kvalitativa köp som vi kan rekommendera till våra läsare.